El setembre de 1993 la Jazz Cava va obrir les portes. L’entitat cultural Vic Bang Jazz Cava feia realitat el somni d’inaugurar un local on poder programar concerts de jazz durant tot l’any. Sis anys després, el 1999, els directius de l’entitat van organitzar la primera edició del Festival, amb l’objectiu d’oferir una panoràmica estilística del jazz a través d’alguns grups i artistes destacats de l’escena catalana. Durant els mesos de febrer i març, es van programar set actuacions a la Cava i per la Diada de Sant Jordi es va clausurar el primer Festival amb un concert al desaparegut teatre Atlàntida.

Aquesta idea inicial, condicionada per un pressupost modest, es va reproduir en les següents edicions amb alguna variant, com la incorporació de nous escenaris, el canvi de calendari o una durada més curta per tal de concentrar l’activitat. L’experiència adquirida, la resposta del públic i un ressò creixent als mitjans de comunicació, van conduir l’organització a reorientar el Festival en una direcció artística més original i ambiciosa.

A partir de l’edició 2003, es va començar a veure un nou model de Festival, a partir del criteri bàsic que ha acabat per definir i singularitzar aquest projecte: la difusió del jazz de nova creació i les tendències actuals de la música improvisada.

Amb aquesta filosofia s’ha arribat a la vintena edició d’un Festival per on ja han passat artistes tan destacats com Beady Belle, Hiromi, Jim Black, Nils Petter Molvaer, Hakon Kornstad, Stian Westerhus, Allan Holdsworth, Marc Ribot, Eivind Aarset, Bugge Wesseltoft, Bill Bruford, Ken Vandermark, The Bad Plus, Goran Kajfes, Erik Trufazz, Jeff Parker, Havard Wiik, Chad Taylor, Raynald Colom, Perico Sanbeat, Carles Benavent, Albert Bover, Marco Mezquida, Evan Parker, Tim Berne, Mikolaj Trzaska, entre molts altres, i és per això que aquesta edició és especial. Ho celebrarem amb diversos actes, com la instal·lació artística Centre d’atenció Primària CAP Jazz de Vic o una jornada el 6 de maig amb concerts gratuïts a l’escenari Alhambra i un dinar popular, amb la il·lusió de seguir compartint amb el públic experiències creatives i enriquidores.